Wednesday, October 2, 2013

"De helaasheid der dingen" / "Sitt seis" (2009)

Flaami režissöör Felix Van Groeningen segab oma filmides oskuslikult ameerika ja euroopa kultuuri nii, et tulemuseks on midagi sootuks uut. Selle aasta Veneetsia filmifestivalil linastus tema uusim teos "The Broken Circle Breakdown" Lux Prize´i finalistina ning selle "euroopa kultuurilist mitmekesisust väärtustava" auhinna ka võitis. "The Broken Circle..." ja "Sitt seis" on mitmeti üsna sarnased filmid, jutustades väikeste belglaste eludest, käsitledes isaduse teemat, leides inspiratsiooni ameerika muusikast ning liikudes korraga mitme ajalise liini vahel.
"Sitt seis" jutustab teismelisest Guntherist, kes elab oma isa ja kolme onuga (ülemisel pildil) vanaema juures, kelle "süda on suurem kui ta pension". Meeste päevi täidavad kakelused, Roy Orbisoni plaadid, mitmekesine alkohol ja juhusuhted. Tõelised belgia redneck´id. Väärtustatakse perekonna ühtehoidmist ja minnakse vajadusel ühise müürina muu maailma vastu, kui see oma tõekspidamisi liialt peale hakkab suruma.
Selles keskkonnas muutuvad keskseteks Guntheri suhted oma isa ja vanaemaga (peegeldatuna täiskasvanud Guntheri katses vabaneda oma lapsepõlveteemadest kirjutamises) - ühelt poolt isafiguur, kes ise vajab hoolitsejat ning keda on raske austada, teisalt heasüdamlik vanaema, kes eelkõige püüab üles kasvatada korralikku inimest.
Mingi mõõdupuu järgi on need mehed tõelised luuserid - filmist ei puudu alaealiste alkoholitarbimine, perevägivald, kääbuskaksikutest baaripidajad, avalik alastus jne, jne. Teisalt on neis tegelastes suur vabadus. Oma naiivses uhkuses väikeste võitude üle muutuvad nad mõistetavaks ja sümpaatseks. Ent nad ei lase ka vaatajal enesele kaasa tunda, mida kohati ehk tahakski teha, kuid tegelaste (või režissööri) must huumor süngeimateski olukordades veab mõtted teistele radadele.
Oma võlu lisab filmile teatav flaami hõng - miski selle kirevas tegelaskonnas ja rahvalikus lustis tuletab meelde Brueghelite maale, kus õlu voolas ojadena ning üks kõrvaltegelane oli värvikam kui teine. 
 Felix Van Groeningen Veneetsia festivalil ühe Euroopa Parlamendi liikme kõrval,
jälgimas diskussiooni euroopa kultuurilise mitmekesisuse rikastamisest ja hoidmisest.

No comments:

Post a Comment