Tuesday, October 9, 2012

"Варвара-краса, длинная коса" / "Varvara Pikkpats" (1969)

Kaubanduslik teadaanne: praegu saab selveritest osta "Varvara Pikkpatsi" DVD-d 1 euro eest. Ma arvan, et see on päris hea hind nõukogude fantasy klassika eest. Tegu on väga kulinaarse filmiga - noort tsaari kasvatatakse rõõsa koore ja kukekommide peal; mehe kaevuajamiseks on tarvis soolaliha ja hapukurki, viimast just küüslaugu ja mustsõstralehtede marinaadis, nagu tsaar täpsustab; armastajad unistavad metsarajal jalutamisest, kus kahel pool kasvaksid kivipuravikud ning kaseriisikad jms. Olgu, seente teema võib olla slaavi eripära... või siis 60ndate mõju, nagu ka nende vahel paaniflöödi järgi ringikepsutav karu. Aga muidu on igati traditsiooniline muinasjutufilm, kus Rou ohtralt oma eriefektide arsenali demonstreerib - kattuvad kaadrid, time lapse, paks grimm (minu lemmikuks olid "imelinnud" - vaesed tuvid, kellele pabermassist veidrad nokad ette kleebitud) jms.
Tsaar läheb oma tsaaririigis kõiki asju üle lugema ja kirja panema, et täpselt teada oleks, mis tal on. Pikal teekonnal tuleb mehel janu peale ning et veealune kuningas Tšudo-Judo tal kaevust juua laseks, lubab tsaar ära  selle, mille olemasolust tal aimugi pole. Selleks on aga tema esmasündinud poeg. 
Kavala nõuandja soovitusel vahetatakse tsaari Andrei ära kaluri Andreiga.
Oma võlga tuleb Tšudo-Judo sisse nõudma alles aastate pärast, kui tema tütar Varvara mehele hakkab minema. Tšudo-Judo aga ei teagi, et poisid vahetusse on läinud...või kas ikka on?
Veidi metatasandit ka. Nimelt ma algul arvasin, et see on mingi sotsiaalkriitiline nõukogude film keskkonna mõjust noore inimese arengule. Et kui tsaaripoeg kasvab kaluri juures, saab tast jumala normaalne inimene, kaluripojast tsaarikojas aga ülbe hellik. *SPOILER* Siis aga selgus, et vahetust ei toimunudki *SPOILER* ning metatasand kaotas oma mõtte... ju siis tuleb seda niisama kena muinasjutufilmina vaadata.

No comments:

Post a Comment