Saturday, February 18, 2012

"Kytice" / "Lillekimp" (2000)

Veidi rahvusromantilist õudust Tšehhist. Filmi aluseks tšehhi ajaloolase, kirjaniku ja luuletaja Karel Jaromír Erbeni (1811-1870) poeemid 1853. a ilmunud kogumikust "Kytice" (lillekimp, bukett). Algselt 13 folklooril põhinevast lookesest on filmi valitud 7 erineva pikkuse ja tonaalsusega lugu, mille põimib kokku paljasjalgne karjuspoiss. Muinasjutufilm täiskasvanud romantikutele.
Enamasti kurva lõpuga pildikestes astuvad üles iharad vetevaimud, nõiad, elavad surnud, kurjad kasuemad ja muud rahvalikest narratiividest tuntud tegelased. Kõneldakse riimides, nagu Erbeni poeemideski.
Imbd-is oli filmile ette heidetud "liigset pildilisust", vaimolendite inimlähedast kujutamist. Eks see ole maitse asi, minu arust sobis minimaalne arvutiefektide kasutamine siia hästi, ei hakanud 19. sajandi romantikat lõhkuma. See-eest oli aga silmailuks osavalt serveeritud looduskeskkonda ning väljapeetult kasutatud värvisümboolikat. Kui vanasti härrasrahvas rahvajutte elustama oleks hakanud, tulnuks lõpptulemus ilmselt üsna samasugune.
Lood on rohkem või vähem didaktilised. Üheks raamistajaks armastus (mehe ja naise, ema ja lapse vahel), teisalt sügav katoliiklus, usk palvetesse ning jumalanime väesse.
Ehkki lugude paigutus järgib aastaringitsüklit (kevadest läbi suve sügise ja talveni), sobib see eelkõige siiski hämaratesse sügisõhtutesse. Njoy!

No comments:

Post a Comment